...czyli niezbędny dodatek do kolorowych, pachnących i pysznych wypraw.
sobota, 29 grudnia 2012
czwartek, 27 grudnia 2012
poniedziałek, 24 grudnia 2012
sobota, 22 grudnia 2012
Czym smakuje Francja?
Kiedy w 2009 roku przyjechałam po raz pierwszy do Francji w ramach au-pair, po dokładnie siedmiu
tygodniach, wróciłam do Polski sześć kilo grubsza. Tak, Francja to
niebezpieczny kraj. Kuchni francuskiej należy się wystrzegać. Tylko jak? Na to
pytanie nie znalazłam jeszcze odpowiedzi.
Nawet po dwóch latach mieszkania na tej
“groźnej” ziemi...
To czym dumni Francuzi szczycą się najbardziej - nie bez
powodu - to jednogłośnie ich różnorodny klimat. A co za tym idzie ich słynna i
nieprzejednana kuchnia. Sami Francuzi
śmieją się z siebie, że przy stole dyskutują głównie o jedzeniu lub, że niebyt
dobrze znają geografię świata, ponieważ ich państwo to mała Europa i zbyt dużo
czasu zajmuje im zgłębianie wiedzy o własnym kraju, żeby móc wiedzieć coś na temat innych.
Mówiąc o jedzeniu pamiętajmy, że jedno posiedzenie zajmuje im minimum dwie godziny. Zaczyna się je
od aperitifu. Następnie wchodzą
przystawki, danie główne i sałata, sery, desery, digestif i kawunia na dobre trawienie. Oczywiście nie należy przy
tym wszystkim zapomnieć o winach! W każdej porządnej rodzinie jest ktoś
odpowiedzialny za dobór win, prawdziwy sommelier,
znawca win, bez którego dania nie miałyby tego samego smaku. A o czym najwięcej tu mowy przy stole?
Oczywiście o jedzeniu... głównie o serach i deserach.
Co do serów… łatwo zaobserwować znajomość tego tematu, przy
okazji przedstawiania się dwóch nieznajomych Francuzów. Jakikolwiek region
zostanie zacytowany przez jednego z nich, drugi zawsze wie co powiedzieć, żeby
się przypodobać pierwszemu. Powiedzmy, że pierwszy mówi, że pochodzi z Jury. Z
ust drugiego zaraz pada zdanie typu „ach to tam gdzie produkujecie najlepszy Comté (rodzaj sera) w całej Francji”. Lub
deklaracja typu „jurajskie miody nie mają sobie równych!”. Przyjaźń między
dwoma jest oczywiście zagwarantowana.
Mówiąc z kolei o deserach trzeba przyznać, że nigdzie nie ma tak wspaniałych witryn
cukiernianych jak tutaj. Najważniejsza jest sama prezentacja wyrobów. Im więcej osób przyklejonych do szyb z
cieknącą ślinką, tym większy sukces cukierni i duma sprzedawcy.
Niepodważalnym cukiernianym fenomenem są les macarrons. Czymże są? Kolorową bezą z kremem, która potrafi
kosztować do 3 euro za sztukę, a której koszty produkcji zapewne nie
przekraczają 30 centów... Od pewnego czasu, całą Francję ogarnął makaronowy
szał. Istnieją nawet cukiernie
poświęcone jedynie produkcji makaronów. Wewnątrz znajdujemy makaronowe
obrazy, wieże czy choinki udekorowane makaronami wszystkich smaków świata, nie
wykluczając tych o smaku wątróbki czy serów... Moje ulubione, to te klasyczne,
malinowe.
Wagę kuchni
francuskiej łatwo wyczuć w rozwiniętym, soczystym języku. Niezrównana większość wyrażeń językowych ma oczywiście konotację
pokarmową. „Robiąc z czegoś całe danie” -
robimy z igły widły. Używając bardzo potocznego wyrażenia „jest sporo
chleba na desce do krojenia” - Francuz chce powiedzieć, że ma bardzo dużo pracy
a mówiąc, że „musztarda podchodzi mu do nosa” - chce dać do zrozumienia, że
zaraz straci cierpliwość...
Dla Francuza nie ma złego momentu na
gotowanie. Każda pora roku ma przecież
swoje przysmaki. Na wiosnę, na stołach zobaczymy przeróżne sałatki. Tutaj
do sałaty można wrzucić wszystko, zaczynając od krewetek, poprzez szynki aż do
serów, wszystko koniecznie zalane oliwą z oliwek. W lecie najlepszą przystawką
będzie soczysty melon z szynką parmeńską. Połączenie słodkiego ze słonym, a
jednak smakuje wybornie! Na jesień królują potrawy z liści buraków, z grzybów
czy kapust. A zimą, Francuzi będą przygotowywać kremowe zupy z najdziwniejszych
warzyw jak z dyni, rzepy czy selera, czy tarty i zapiekanki z pora, papryki czy
cebuli zalane białym sosem beszamelowym, którego im więcej, tym lepiej!
Nieraz mam wrażenie, że
Francuzi żyją jedynie dla jedzenia. Cytujemy Charlesa de Gaulle mówiącego, że „ciężko rządzić krajem w którym
istnieje więcej rodzajów sera niż dni w roku”. Krytykujemy, że ich kuchnia jest
barbarzyńska, jako że steki je się tutaj jedynie krwiste, ryby najczęściej
surowe, nie wspominając o przysmakach jak żabie udka czy ślimaki. Strasznie
niesmaczne te francuskie zwyczaje. Tak strasznie, że pewnego dnia ciężko, oj
ciężko będzie mi się z nimi rozstać...
Iwona Gwiżdż
środa, 19 grudnia 2012
niedziela, 16 grudnia 2012
Hej, hej Sverige! Czyli mrówka M w wielkim mieście. (część 2)
Dziwne to miasto… Pan ( nazwijmy go swojsko Kaziu), gdzieś około czterdziestki, w topie
„panterka”, czerwonych szpilkach i z krwistoczerwoną pomadką na ustach… czemu
nie? Tutaj takich panów Kaziów jest całe mnóstwo i nawet przez myśl im nie
przejdzie, że wyróżniają się z tłumu. Michael
Jackson, Elvis Presley, Pin-up girl – no problem!
Kobieta Ninja – jak najbardziej. I wiecie co jest najfajniejsze? Że nikogo to nie dziwi, nie zaskakuje, nie
obraża czy denerwuje, nie ma kogoś kto
zbeszta, jaki to jesteś niewychowany, wulgarny i jak ty w ogóle wyglądasz? I
nawet mimo, że jesteś tam mrówką jedną z miliona... Jesteś wyjątkowa! Jedyna w
swoim rodzaju! Tutaj możesz być
kimkolwiek chcesz. I nikt Ci nic nie zarzuci, nie spojrzy krzywo, nie
skomentuje. Jesteś Super Mrówką i dobrze Ci z tym. Czujesz wolność!
Dziwne jest to miasto, w którym do pracy zazwyczaj dojeżdża się rowerem w
garniturze, a kobiety bez makijażu i codziennych wizyt w solarium wyglądają jak
boginie. W którym czuję się jak na planie hollywoodzkiej produkcji, w
której gram główną rolę i w której tyle się dzieje. W którym nie masz prawa się
nudzić. Jak nie performance metrze, to flash
mob na Starym Mieście. A przecież nadal
jestem w Europie! Tak blisko domu. To miasto żyje pełnią: 24 godziny na dobę i każda
z 1440 minut doby, jest w stu procentach wykorzystana!
Bo taki właśnie jest Sztokholm… „Stockholm” – stolica Szwecji,
zamieszkiwana przez ponad 2 miliony osób, położona na 14 wyspach, połączonych
53 mostami. 1/3 powierzchni miasta zajmują budynki, reszta to woda i lasy.
Wiele przeprowadzonych międzynarodowych ankiet wskazuje, że naród mieszkający tutaj zalicza się do
najszczęśliwszych na świecie ( dlaczego mnie to nie dziwi…?). Nazywany
„Wenecją Północy”. Ze Sztokholmu pochodzi Greta Garbo. Zwiedzić tu można ponad
70 muzeów ( w tym Muzeum Nagrody Nobla) i ok. 100 galerii sztuki. Znajduje się
tu jedyny na świecie zachowany w całości okręt pochodzący z XVII w. I to właśnie też w Sztokholmie znajduję się
najstarszy na świecie skansen!
Dziwny jest ten Sztokholm… w którym kobiety nie zakładają szpilek. Ale
dlaczego? Bo po co! Skoro i tak wyglądają jak z wybiegu, jak z najlepszego i
najmodniejszego katalogu o modzie. Bo
nie chodzi o to, żeby wyciągnąć z szafy niedzielną sukienkę i się pokazać, bo
wtedy jestem modna. Bez względu na to, czy założysz, miętową sukienkę z
rodzimego H&M, czy stare wyprane jeansy a do tego kalosze, czy podarte
dresy, czy sweter do kolan, czy starą kurtkę babci… Nie ma znaczenia czy masz
włosy fioletowe, zielone czy różowe, okulary na pół twarzy czy lenonki, czy
koturny czy platformy… Ważne żebyś dobrze się w tym czuła, a tym samym taki
nieład artystyczny i takie „olewactwo” przy wyborze stroju, to jednak bardzo przemyślana
decyzja. Jakkolwiek Szwedki by się nie
ubrały, wyglądają jak z wybiegu i narzucają trendy. I
następnego dnia chcesz wyglądać tak jak one. A szpilki? Po co szpilki ?To nie one decydują o tym, że wyglądasz
sexy, to może być sweter do kolan. A może chodzi o to, że tu na każdym kroku są
schody ruchome z takim dużymi rowkami i może po prostu nie wygodnie się w nich
biega? Bo przecież mrówka w mrowisku nie ma czasu na spacerek!
Zakochałam się… Zakochałam się w tej
dziwności, w tej magii, niecodzienności, inności, szybkości. Zakochałam się w
Sztokholmie. I choć kocham Polskę, to na razie chcę być dalej mrówką. Mrówką M
w wielkim mieście. W miejscu, w którym kiedy tylko zapragnę mogę zostać
kimkolwiek chcę! Jednego dnia udawać celebrytkę, drugiego psychofankę Justina
Biebera, trzeciego sobowtóra Marilyn Monroe, a czwartego będę Martą z Polski, z
książką w ręku, z słuchawkami w uszach nucąca pod nosem Grechutę… „Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie
znamy”. Bo tutaj możesz zostać każdym
jednocześnie, pozostając sobą! A przez tę wolność, swobodę, różnorodność,
przez ten wielki świat, przez te wszystkie dziwne rzeczy, które chyba tylko
mnie jeszcze zaskakują, te ważne dni,
których jeszcze nie znamy stają się jeszcze ważniejsze!
Spacer
po Sztokholmie…
Marta Czarnecka - Wojda
czwartek, 13 grudnia 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)